Tip na šumavský vandr: Hřebenovka Svaroh – Ostrý

Tip na šumavský vandr: Hřebenovka Svaroh – Ostrý

Na Šumavě můžete uskutečnit nespočet turistických výletů, ale vydat se na hřebenovou túru, tak to moc možností nemáte. Nicméně jednu vám představím…

Velice oblíbenou hřebenovou túrou je trasa z Třístoličníku na Plechý, s kterou vás někdy později též seznámím, další, neméně krásná hřebenovka se nachází v západní části Šumavy a navštívíme na ní i Prsa Matky Boží… Tak se totiž přezdívá dvojvrcholu Velkého a Malého Ostrého (1293 a 1266 m.n.m). Při pohledu na úvodní fotografii musíme uznat, že přezdívka je výstižná…

Na Ostrý se dostaneme i z české strany, buď ze Špičáku nebo z Hamrů, ale jestliže si chceme užít túry po hřebenech, musíme začít s výšlapem na německé straně z parkoviště u Scheibenu.

Odtud se vydáme prudkým stoupáním směrem na hraniční hřeben. Po dosažení česko-německé hranice se vydáváme západním směrem. Po pár minutách se nacházíme u rozvalin bývalé Juránkovy chaty, která byla postavena celkem třikrát, ale nebylo jí přáno… Nejprve v r.1922, pak po kompletním požáru v r. 1931 byla opětovně zprovozněna o rok později. Další zánik ji čekal v r.1945, kdy byla německým vojskem vyhozena do povětří. Ještě téhož roku byla postavena chata opět, po roce 1948 byla využívána pohraničníky, ale postupně chátrala, až byla celá zbořena. Současný stav je vidět na fotografii ve fotogalerii – ruiny a informační tabule.

Hned za Juránkovou chatou se nachází vrchol Svarohu (1334 m.n.m.), odkud už se nám naskýtají pohledy do českého vnittrozemí a postupně i na německou stranu Šumavu včetně výhledu na Velký Javor a před námi se objevuje i nezaměnitelná silueta Velkého a Malého Ostrého.

Přes dvě sedla a Velký Kokrháč se dostáváme na vrchol Velkého Ostrého, kde si můžeme dopřát panoramatický výhled na všechny strany a také zaslouženou odměnu v Osserschutzhütte.

Pak  následuje sestup o zhruba 300 výškových metrů níže a dále cesta směrem k výchozímu bodu celé trasy.

Je nutné upozornit, že se jedná o delší a náročnější túru, ale její uskutečnění rozhodně stojí za to!