Tip na šumavský vandr: Vlčí výběh u Srní

Tip na šumavský vandr: Vlčí výběh u Srní

Kousek od Srní můžete sledovat život vlků v podobě, která odpovídá jejich skutečnému životu ve volné přírodě.

Správa NP vybudovala tři návštěvnická centra, kde můžete pozorovat zvířata, která na Šumavě žijí nebo žila. U Kvildy se nachází výběhy s jeleny a rysy (více zde: http://www.josefrychtar.cz/2017/07/23/tip-na-vylet-jeleni-a-rysi-vybeh-na-kvilde/), u Borových Lad můžete sledovat sovy (více zde: http://www.josefrychtar.cz/2017/08/09/tip-na-sumavsky-vylet-sovi-voliery/) a u Srní při troše štěstí uvidíte vlky.

Naučný okruh s informačními tabulemi, jehož nejzajímavější částí je tříhektarový výběh, ve kterém žije smečka vlků, se nachází jeden kilometr od Srní směrem k Modravě. Ve výběhu se zhruba pět metrů nad zemí nachází visutá dřevěná lávka, odkud můžete vlčí smečku pozorovat.

Pokud se chcete ujít o pár kilometrů více, doporučuji nechat auto na parkovišti u Rokyty vedle Antýglu, odkud se k vlčímu výběhu dostanete po Klostermannově naučné stezce.

Od vlků se pak vydejte po žluté turistické značce na Horní Hrádky. Pokud jste sledovali úspěšný seriál Policie Modrava, určitě zde poznáte chalupu, která se v seriálu velice často objevuje. Filmaři si ji vybrali jako domov pošťačky Válkové (hraje ji Jana Boušková), která je tetou hlavní hrdinky seriálu, kapitánky Jany Vinické (hraje ji Zuzana Norisová).

Pak sejdete až k řece Vydře, po mostě přejdete na druhý břeh a podél této krásné řeky se proti proudu vydáte na začátek výletu.