Tip na šumavský vandr: Velký Roklan a Roklanské jezero

Tip na šumavský vandr: Velký Roklan a Roklanské jezero

Druhým nejvyšším vrcholem Šumavy je Velký Roklan neboli Grosser Rachel. Nabídne krásný zážitek při pohledu na něj i ještě větší přímo z vrcholu.Mezi dominanty  Šumavy rozhodně patří Velký Roklan, jehož vrchol dosahuje 1453 m nad mořem. Spolu se svým o něco menším bratříčkem Malým Roklanem se nachází na německé straně, jejich siluety ve tvaru dvou hrbů můžeme sledovat z mnoha míst české strany, snad nejznámější je pohled z Filipovy Huti na zapadající slunce za roklanskými vrcholy.

Pokud se chceme legálně podívat na druhý nejvyšší vrhol pohoří, je nutno vyrazit za hranice. Přes hraniční přechod Strážný nebo Železná Ruda se musíme dostat do městečka Spiegelau, odkud nás odveze turistický autobus na cílové zastávky Gfäll.

Odtud se z nadm. výšky 950 vydáme překonat 500 výškových metrů. Trasa vede lesem, zhruba od nadm. výšky 1250 souvislý vzrostlý les postupně mizí a pokud se otočíme, naskytnou se nám první daleké výhledy, za příznivých podmínek až k alpským velikánům (viz foto 2).

Těsně pod vrcholem lze využít nabídky na občerstvení v horské hospůdce Waldsshmidthaus. Od ní je možno, než se vydáme na vrchol Velkého roklanu, udělat odbočku na Malý Roklan. Od hospody k hlavnímu cíli výletu už není daleko.

Díky své výšce je z Roklanu vidět na celou Šumavu. Jak směrem západním k Velkému Javoru či Ostrému, tak na blízký Blatný vrch, Špičník či Luzný, nebo na vzdálenější hřeben Třístoličníku a Plechého.

Trasa z vrcholu pokračuje k jednomu z osmi šumavských ledovcových jezer. Nepřekvapivě se jmenuje Roklanské jezero. Krásný pohled na něj se nám naskytne nad jezerní stěnou od dřevěné Roklanské kaple.

Od Roklanského jezera se vracíme ke startu výletu a tím uzavíráme tento nádherný okruh.

Fotografie jsou foceny jen mobilem, snad i přesto nalákají k výšlapu. Opravdu stojí za to!