Tip na šumavský vandr: Hohen Bogen

Tip na šumavský vandr: Hohen Bogen

Tentokráte zavítáme do úplně nejzápadnější části Šumavy – na hřeben Hohen Bogen, z dálky viditelný a snadno rozpoznatelný díky vojenským věžím.

S ohledem na to, že Hohen Bogen nachází na okraji Šumavy, není až tak českými turisty vyhledáván. Neprávem… Výhledy, které se v průběhu cesty objeví, rozhodně stojí za vidění.

Trasa začíná na parkovišti pod sjezdovkou u dolní stanice lanovky nedaleko malého městečka Neukirchen beim Heiligen Blut.

Úvodní kilometr je jen zahřívací, ze startovních 655 m n. m. poklesneme o pár výškových metrů, abychom se vydali na nejtěžší úsek – na dvou a půlkilometrové stoupání do 1000 m n. m. Nejhorší je  za námi, nyní se budeme pohybovat po hřebeni s max. nadm. výškou 1079 m n.m.

Koho převýšení zmohlo, může využít služeb hospody Schönblick (foto 2). Překlad do češtiny, tedy Krásná vyhlídka, je všeříkající. Můžeme se kochat výhledem (foto 3) na Ostrý, Jezerní horu či Javor, ale také na německou krajinu s vesnicemi obklopenými nescelenými zemědělskými pozemky, tedy krajinu trochu odlišnou od té naší, která je zbarvena hodně do žluta… (foto 4)

Krásné výhledy nás čekají i dále na trase. Kdo vynechal první hospodu, může využít druhou na Ahornriegelu, kde je cílová stanice lanovky, která slouží nejen lyžařům, ale i turistům mimo zimní sezónu. Z terasy restaurace je pořízena fotografie č. 5.

O kousek dále se nachází Schwarzriegel, nejvyšší bod hřebene, s radiokomunikační věžemi Luftwaffe a NATO. Svůj původní účel už věže neplní, podobně jako na českém Poledníku slouží stavba jako rozhledna (foto 7).

Dalšími vrcholy na cestě po zhruba osmikilometrovém hřenenu jsou Eckstein a Bärenriegel, posledním pak Burgstall (976 m n.m.), kde je umístěn vysílač (foto 8,9). Odtud už nás čeká pozvolný návrat na parkoviště.