Tip na šumavský vandr: Hamerský , Vydra, Zhůřský potok

Tip na šumavský vandr: Hamerský potok, Vydra, Zhůřský potok

Během výletu nás čeká cesta podél velice známé řeky Vydry, o něco méně známého Hamerského potoka a  opojímeného Zhůřského potoka. A navíc se podíváme na Hlubokou.

Startovním místem je Horská Kvilda, odkud se vydáváme za hotelem Rankl západním směrem. Po několika stech metrech už nás očekává Hamerský potok, který nás bude po naší levé ruce doprovázet až k Antýglu.  Zde se Hamerský potok vlévá do řeky Vydry, která nám bude dělat další tři kilometry společnost, než dojdeme k jedné z nejznámějších šumavských staveb – Turnerově chatě.

Trasa Antýgl – Turnerova chata – Čeňkova Pila podél říčního kaňonu Vydry je jednou z nejvyhledávanějších na Šumavě. A oprávněně. Nespoutaná řeka s obřími žulovými kameny každoročně láká desetitisíce turistů k návštěvě.

Turnenrova chata se nachází přibližně  v polovině cesty mezi Antýglem a „Čeňkárnou“ a také přibližně v polovině našeho výletu. Jenže zatímco doposud jsme jen klesali, nyní nás čeká ostré stoupání podél Zhůřského potoka až na Zhůří. Na nějakých třech kilometrech více než třísemetrové převýšení. Proto nějaké občerstvení na Turnerově chatě přijde určitě vhod.

Zatímco při putování kolem Vydry nepůjdeme určitě sami, v druhé polovině výletu, zejména podél Zhůřského potoka, se může stát, že nepotkáme živáčka. Ano, nejedná se o odpočinkovou část výletu, ale kromě pádící vody ve Zhůřském potoce uvidíme zpočátku listnatý les, pokračující smíšeným a končíčím jehličnatým porostem. A v závěru stoupání nás čekají dechberoucí výhledy.

Ještě než se vystoupáme na Zhůří, dostaneme se na palouk, kde kdysi stávala osada Hluboká (něm. Tiefenau, na mapě ve fotogalerii bod č.4). Až budete v horní části louky, nezapomeňte se otočit zpátky. Objeví se před vámi téměř všechny nejznámější kopce západní Šumavy – od majestátných Roklanů přes Oblík, Poledník, v pozadí Grosser Falkenstein, Ždánidla, Polom až po Jezerní horu za Železnou Rudou.

Z Hluboké na Zhůří je jen kousek a i tady se nám naskytnou naskytnou nádherné výhledy jihozápadním směrem. Ze Zhůří už zbývají do cíle jen poslední tři kilometry, čímž uzavíráme náš tří až čtyřhodinový okružní pěší výlet.