Proč písemnou zprostředkovatelskou smlouvu

Proč písemnou zprostředkovatelskou smlouvu

Nový občanský zákoník platný od 1.1.2014 přinesl možnost neuzavírat písemnou smlouvu, ale za platnou uznává i smlouvu,  která byla domluvena jen ústně.

Myšlenka možná dobrá, asi v západních společnostech použitelná, ale v našich podmínkách, jak se ukazuje, snadno zneužitelná.

Což se, bohužel, týká i oblasti realit. Jak ukazují příklady, které uvádí redaktorka ve svém článku: https://ekonomika.idnes.cz/smlouvy-realitni kancelare-obcansky-zakonik-fnf-/ekonomika.aspx?c=A171027_360792_ekonomika_rts.

Doporučit lze jediné, a to písemnou dohodu mezi prodávajícím a zprostředkovatelem obchodu, tedy realitní kanceláří, kde se uvedou podmínky, za kterých se obchod uskuteční, a také se uvedou povinnosti, které má zprostředkovatel splnit a zařídit.

V případě písemné zprostředkovatelské smlouvy odpadají dohady, jestli kupní cena obsahuje provizi, kde budou uschovány peníze od kupujícího, do kdy se musí prodávající vystěhovat, zda v ceně je či není vybavení nemovitosti a spousta dalších věcí. Když máte uzavřenou písemnou smlouvu, víte, za kolik se Vaše nemovitost nabízí, a také víte, jak vypadá inzerce Vaší nemovitosti (vždy prodávajícmu zasílám odkaz na inzerát), což může do budoucna ušetřit spoustu problémů, pokud se nový vlastník bude domáhat něčeho, co nemovitost nikdy nesplňovala.